Nehezen találsz olyan pékárút, amit szívesen adnál gyermeked számára?
Ne keress tovább! Megmutatjuk, hogyan készítsd el.
A Glutén bevezetésének időszaka sokat változott. Ajánlom kérdezzétek a gyermekorvost, védőnőt esetleg dietetikust. Az allergének elkerülése érdekében elsőre a rizs, kukorica és később a búza jöhet.
Miben van glutén?
A búzafélék egyik fehérjéje a sikér vagy más néven glutén. Gluténtartalmú gabona a búza (a tönkölybúza, az alakor, a tönkebúza, a durum búza, a Khorasan búza/kamut is), rozs, árpa, tritikálé és a maláta. Ezekből a gabonafélékből számos élelmiszer készül, például:
lisztek (ahogy a Graham-liszt is),
tészták,
kenyerek,
bulgur (tört búza),
kuszkusz,
sós és édes pékáruk,
gabonapelyhek,
cukrászsütemények.
A cöliákia kiváltója a gliadin (a búzában lévő egyik fehérje) de nem ez az egyetlen fehérje, lehet még az albumin, globulin, glutenin, vagy a glutén.
Mindenképpen ti magatok készítsetek gluténtartalmú ételt, ez lehet akár keksz vagy babapiskóta is.
A boltban vásárolt kekszek, netán pékáruk tartalmaznak más adalékanyagot.
A búzában lévő fehérjéket mi emberek nem tudjuk megemészteni, ezért nőtt meg a gluténérzékenység az elmúlt 50 évben.
Nagyszüleink akkor miért nem voltak érzékenyek rá?
40 % magasabb volt a búzában a sikértartalom és több kenyeret ettek mint mi.
A válasz igen egyszerű, más volt az elkészítési eljárás. Kovásszal készült. Kizárólag a hosszú fermentáció módosítja a búzalisztben lévő gliadinnek és glutetinnek a mérgező részeit.
E nélkül a fermentáció nélkül az emberek nem tudják megemészteni a búzában lévő anyagokat, egyedül a tejsavbaktériumokkal a hosszú lassú fermentációval tudjuk lebontani.
KOVÁSSZAL KÉSZÜLT TERMÉKEK FOGYASZTÁSA ESETÉN NEM ALAKUL KI LISZTÉRZÉKENYSÉG.
Kis lépés a család egészségére. Minden hónapban tartunk Kovász Workshoppot. Mi történik a dagasztó tálban?Megismerjük a kovász titkát. Várunk reggelire, kovászos pitével, mellé kávé tea.Megtanulunk dagasztani, hajtogatni.Készítünk egy hagyományos fehér kenyeret, nassolni való kekszet. Kovásszal nem csak kenyeret és kekszet készíthetünk, hanem sajtos stanglit, unokáim kedvencét a kakaós csigát, készülhet pizza lángos fánk stb.
A bedagasztott tésztát haza viszitek és Ti fogjátok kisütni vacsorára vagy másnap reggelire.